HomeBlogHuisstijlLeer zelf ontwerpen als een pro in Canva

Leer zelf ontwerpen als een pro in Canva

In deze blog ga ik je meer vertellen over wat canva nou precies is, hoe je het gebruikt en hoe je je ontwerpen kunt laten stralen.

 

Wat is canva?

Canva is een online (gratis) programma waarmee je je eigen ontwerpen kunt maken. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor het maken van logo’s, social media posts en infographics. Het is niet moeilijk je moet alleen even begrijpen hoe je het gebruikt. Daarnaast kun je canva overal gebruiken waar en wanneer je maar wilt, op je telefoon of laptop het is allemaal mogelijk. 

 

Welke gebruikers versies heb je van canva?

Je hebt drie verschillende versies van canva. Ik zal ze alledrie even doornemen. Als eerste heb je de app canva die je kunt installeren in de appstore of de playstore. Hiermee kun je onderweg bijvoorbeeld nog gauw even wat aanpassen. Dan heb je nog de gratis versie van canva. Er zijn veel sjablonen, icoontjes etc. te gebruiken via deze versie. Ook kun je deze zelf uploaden. Dan heb je als laatst nog canva pro, hier betaal je 9,95 dollar per maand voor. Deze versie is uitgebreider omdat je er bijvoorbeeld gebruik kan maken van animaties, meer keuze hebt uit sjablonen en de achtergrond transparant kan maken.

 

Wat kun je maken in canva?

In canva kun je je eigen designs ontwerpen. Je kunt er gebruik maken van duizenden sjablonen, afbeeldingen, vele icoontjes en lettertypes. Deze kunnen je alvast helpen met wat je ongeveer wilt. Je kunt deze zelf gewoon aanpassen naar je eigen smaak en stijl. 

 

Hoe begin je in canva?

Het gebruiken van canva is eigenlijk heel simpel. Je maakt een account aan en bedenkt wat je wilt gaan ontwerpen. Het is handig om te beginnen met het kijken naar het ruime aanbod van verschillende sjablonen. Je hebt standaard sjablonen die op maat zijn gemaakt voor wat jij wilt gaan ontwerpen, handig om deze te gebruiken dus. 

 

Waarvoor gebruik je canva?

Canva is handig om voor verschillende dingen te gebruiken. Ik zal er een paar veelgebruikte toelichten.        Heb jij moeite met het opstellen van je cv? Door de sjablonen in canva is het heel makkelijk om je cv op te stellen. Veel leuker dan de saaie standaard sjablonen in word. Pas het aan naar eigen stijl en maak indruk op je potentiële werkgevers. Wil je een uniek logo voor je bedrijf creëren? Maak gebruik van de verschillende kleuren en icoontjes. Het is ook een super fijn programma voor het creëren van posts op je social media kanalen zoals instagram en facebook. Je kunt gemakkelijk berichten, omslagfotos, verhalen en banners maken. Zelfs is het mogelijk om videoberichten te maken. Wil jij je website een nieuw design geven? Of een nieuwe homepagina ontwerpen? Dit kan geheel via canva. Het laatste wat ik ga benoemen is het ontwerpen van een poster of flyer, hiervoor heb je ook keus uit vele sjablonen. Je kunt deze ook uitprinten mocht je dat willen.

 

Tips voor het gebruik van canva

Ik ga een aantal tips met jullie delen over het gebruik van canva.

Tip 1: Maak je eigen huisstijl. Dit gaat je veel tijd en moeite schelen. Zorg dat je herkenbaar blijft door gebruik te maken van dezelfde kleuren en lettertypes.

Tip 2: Zorg voor fotos van hoge kwaliteit. Deze kun je vinden op canva zelf en op stockfoto sites. Haal vooral geen fotos van google af: de kwaliteit is vaak slecht en je kunt te maken hebben met copyright-schendingen.

Tip 3: Maak jouw ontwerp vooral niet te druk. Op deze manier zal de boodschap niet duidelijk overkomen bij jouw doelgroep. 

Tip 4: Sla je ontwerpen altijd tussendoor op. In principe slaat canva je designs automatisch op. Maar toch kan het natuurlijk altijd zo zijn dat je laptop vastloopt of dat je even geen internet hebt. Het zou zonde zijn als je je design, waar je zolang aan hebt gewerkt, kwijt bent. 

Tip 5: Probeer gewoon wat. Hoe meer verschillende lettertypes, icoontjes je zal gaan proberen, hoe sneller je erachter komt wat je nou echt mooi vind en zul je daar alleen maar meer inspiratie van opdoen. 

 

Oftewel, wil jij beginnen met het designen van wat dan ook? Dan kun je canva het beste zelf gaan ontdekken. Mocht je geïnteresseerd zijn kun je ook een online cursus volgen over het gebruik van canva. Er zijn hier vele van op het internet te vinden. Succes!

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Over ons
  • Online Marketing
  • Blog
  • Contact