HomeBlogInternetmarketingMinder bezoekers op je website? Dit is wat je moet doen!

Minder bezoekers op je website? Dit is wat je moet doen!

Als je een website beheert of verantwoordelijk bent voor de contentmarketing heb je vast wel eens meegemaakt dat er minder mensen naar je site komen. De volgende stappen helpen je om die bezoekers weer terug te krijgen. De volgende stappen kunnen ook helpen om meer bezoekers nar je website te halen. Je kunt de stappen dus gebruiken voor verschillende doelen. 

 • Stap 1 Controleer of je data wel volledig betrouwbaar zijn: Soms is een plotselinge verandering in je data (positief of negatief) vooral te wijten aan onbetrouwbare gegevens. Wijzigingen in de code van je website en zelfs in plug-ins voor Google Analytics kunnen problemen veroorzaken voor de trackingcode van je website. De trackingcode is een klein stukje code die je op een website plaatst. Doormiddel van deze code kan je statistieken verzamelen. Als je problemen hebt met de trackingcode heb je problemen in Google Analytics. Je statistieken en analyses worden dan niet of niet goed weergegeven. In Google Analytics check je eenvoudig of je trackingcode nog naar behoren functioneert en of je data dus wel of niet betrouwbare manier worden uitgelezen. 
 • Stap 2 kijk onder de motorkap van Google: Als er toch meer aan de hand is dan is Google Search Console het startpunt verdere zoektocht. Met de tools en rapporten van de Google Search Console kun je zien wanneer de bots van Google jouw website hebben bezocht en de bijbehorende rating. Je kan ook de het zoekverkeer en de prestaties van je site. Deze data kan je gebruiken voor SEO-doeleinden om ervoor te zorgen dat je site opvalt in de zoekresultaten van Google.  
 • Stap 3 onderzoeken waar je publiek verliest: De volgende stap is Google Analytics. In Google Analytics spoor je op waar je publiek verliest. Verlies je direct verkeer dan heb je misschien (tijdelijk) last van die succesvolle marketingcampagne van jou concullega. Verlies je organisch verkeer uit de zoekmachine dan is jou zichtbaarheid in Google verminderd.  
 • Stap 4 bekijk wélk publiek je verliest: In Google Analytics zie je ook de verdeling nieuwe en terugkerende bezoekers. Mis je opeens heel veel nieuwe bezoekers dan is er mogelijk iets veranderd in jouw zichtbaarheid in Google. Trouwe terugkerende bezoekers keren je vooral de rug toe als je site niet mee werkt zoals ze gewend zijn. 
 • Stap 5 zoom uit voor het grotere plaatje: Vergelijk verschillende periodes. Bezoekersaantallen fluctueren altijd wat, en dat is lang niet altijd reden tot paniek.  
 • Stap 6 ga het probleem te lijf: 
 • Als je een penalty van Google hebt die de traffic drop veroorzaakt dan weet je meteen wat je te doen staat. 
 • Als je bezoekers bent verloren in een van je online advertentiecampagnes schrijf dan gewoon een nóg slimmere tekst, met een nóg toffer beeld, verwijzend naar een nóg betere landingspagina. 
 • Zit jouw probleem aan de organische kant? Dan moet je nog wat dieper in de materie duiken. Want SEO is dan wel een slimme, duurzame strategie binnen de online marketing, het kost wat meer tijd en moeite om Google van jouw betrouwbaarheid te overtuigen. 

Binnen SEO kun je meerdere zaken aanpakken om de online zoekresultaten te domineren. Die stappen kun je ook de andere kant op volgen om problemen op te lossen. 

 • Troubleshooting tip 1 check wijzigingen in je linkprofiel: Een belangrijk onderdeel van SEO is linkbuilding. Je bouwt als online marketeer doorlopend aan een groot en betrouwbaar linkprofiel. Het nadeel: externe links heb je niet volledig zelf in de hand. Ook backlinks zijn rankingsfactoren. Tools zoals SemrushMoz Link Explorer of Ahrefs helpen je je linkprofiel te monitoren. Als blijkt dat backlinks inderdaad de oorzaak zijn van de afname van je bezoekersaantal, kun je overwegen je linkbuilding te boosten. En zomaar wat willekeurige links verzamelen, is daarbij niet de beste strategie: kwaliteit gaat voor kwantiteit!  
 • Troubleshooting tip 2 zorg dat je website goed en prettig werkt: Als je website na een herindeling of migratie ineens veel minder publiek trekt is het slim om even te controleren of er iets is misgegaan tijdens de migratie. Als je website niet goed meer werkt of als je afbeeldingen een te groot formaat hebben dan kan dat ernstig invloed hebben op de laadsnelheid van je website: een belangrijke factor voor usability, gebruikersgemak én bovendien een rankingfactor. Ook dode link zijn een belangrijke bron van ergernis. 
 • Troubleshooting tip 3 maak unieke en kwalitatieve content: Eén van de dingen die een grote invloed heeft op het verkeer naar je website is de kwaliteit van je content. Ook op het vlak van content is ‘kwantiteit’ geen sleutelwoord, al kun je in een langere tekst vaak wel meer expertise en betrouwbaarheid laten zien. 
 • Troubleshooting tip 4 houd je concurrentie in de gaten: Het is goed om volledig gefocust te zijn op jouw website, maar houd ook je ogen open voor wat er om je heen gebeurt. Dan kun je ook op situaties anticiperen en/of reageren. 
 • Troubleshooting tip 5 blijf op de hoogte van wat Google doet: Als web beheerder doe je er goed aan om op te hoogte te zijn van (komende) updates. Dan weet je altijd waarom Google bepaalde wijzigingen doorvoert, waar Google je voor kan straffen én wat je dus zelf kunt doen om bij Google in een goed daglicht te blijven.
One-stop-shop voor jouw gehele online marketing. Jouw doelgroep zoekt, vergelijkt en koopt tegenwoordig online. Wij helpen je beter vindbaar te zijn voor jouw doelgroep.
© 2024 · XL Marketing · Alle rechten voorbehouden
 • Over ons
 • Online Marketing
 • Blog
 • Contact